18 czerwca w szkole zagościł kolor czerwony. W klasach I – III już tradycyjnie odbył się Dzień Truskawki. Uczniowie nie tylko dowiedzieli się, ile cennych składników mają te owoce, ale także nauczyli się je na wiele sposobów przyrządzać. Dzieci z olbrzymim przejęciem i zaangażowaniem robiły różne zdrowe potrawy: koktajle, desery, a nawet piekły gofry z dodatkiem truskawek.
W całej szkole zapachniało latem. Uczniowie przygotowali też różne stroje przypominające truskawkę, a także przedstawili ją w sposób plastyczny za pomocą rysunków i wycinanek. Dzień Truskawki przygotowali nauczyciele edukacji wczesnoszkolnej. Nie zawiedli rodzice. Każda klasa dostała łubiankę pysznych owoców.
Zachęcamy wszystkich którzy przeczytali ten tekst, aby ruszyli do ogrodu, sklepu i spróbowali tych pysznych i zdrowych owoców. Sezon na nie trwa niestety tak krótko!
Danuta Matysiak
Agata Styczyńska