
W Zespole Szkół Samorządowych w Garbatce- Letnisko prowadzone są dwa programy: "Owoce i warzywa w szkole" i "Mleko w szkole".
Program "Owoce i warzywa w szkole"
Głównym celem programu Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce i warzywa w szkole” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym. W programie bierze udział 113 uczniów z klas 1-3.
Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%), a całkowity budżet programu w roku szkolnym 2016/2017 wynosi ok. 19,762 mln EUR (ok. 84,265 mln PLN). Dzieciom uczestniczącym w programie udostępnia się 2, 3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe) oraz soki. Dzieci otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego. Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.
Program "Mleko w szkole"
Celem programu „Mleko w szkole” jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych. W programie uczestniczy 218 uczniów z klas 1-6. Program „Mleko w szkole" jest finansowany z trzech źródeł:
- dopłata unijna obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do wszystkich rodzajów uprawnionych placówek oświatowych,
- dopłata krajowa obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do szkół podstawowych,
- dofinansowanie z Funduszu Promocji Mleka obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do przedszkoli i gimnazjów.
Obu programom towarzyszą liczne działania edukacyjne prowadzone przez nauczycieli oraz wychowawcę świetlicy. Ponadto realizowano działania towarzyszące:
- zorganizowano wystawki w klasowych kącikach;
- wykonywano gazetki tematyczne;
- uczniowie oglądali filmy propagujące zdrowe odżywianie;
- wykonywano wystawy prac dzieci;
- zorganizowano turniej "Na sportowo – zdrowo";
- konkursy plastyczne.
Koordynatorzy programów:
Danuta Rajn, Danuta Matysiak