W ramach działań edukacyjnych towarzyszących „Programowi dla szkół” w dniach 10-14 czerwca 2024r. w naszej szkole dla klas młodszych został zorganizowany „Bakaliowy tydzień”. Akcja ta miała na celu zachęcenie uczniów do spożywania bakalii zamiast słodyczy i zwrócenie uwagi na to, że w bakaliach są cenne dla zachowania zdrowia substancje.

Przez cały tydzień rodzice starali się aby ich dzieci na drugie śniadanie spożywały zdrowe przekąski. Czym dokładnie są bakalie, mogliśmy się przekonać, obserwując śniadaniówki naszych uczniów, czyli suszone owoce, daktyle, rodzynki, śliwki, morele oraz orzechy i migdały. Nauczycielki zapoznały uczniów z tym jaką wartość daje spożywanie różnego rodzaju bakalii.

Starały się przekonać swoich wychowanków aby zamienili popularne słodycze właśnie na bakalie, które wspomagają koncentrację i pamięć, są źródłem błonnika oraz stanowią źródło całej gamy cennych składników odżywczych w tym: zdrowych tłuszczów nienasyconych, kwasu foliowego, witaminy E, A, witamin z grupy B, magnezu i potasu. Mamy nadzieję, że po takiej tygodniowej akcji uczniowie przekonali się, że bakalie nie dość, że pyszne to jeszcze i zdrowe.


Koordynatorki „Programu dla szkół”
Agata Styczyńska
Natalia Kęska